Ayurveda

Ayurveda is een holistisch gezondheidssysteem uit India waar lichaam en geest als een geheel worden gezien en opgebouwd is uit de 5 elementen: aarde-prtvi, water-jala, vuur-teja, lucht-vayu en ether-akash. Deze elementen zijn de bouwstenen voor lichaamsenergieën/lichaamskrachten vata, pitta en kapha: het lichaam is een samenstelling van deze 3 levenskrachten.

Ayurveda gaat ervan uit dat de meeste ziekten ontstaan in het maag-darmkanaal, waarna er verschillende ziektefases kunnen ontstaan.

De eerste fase ‘Chaya’ ontstaat door onbalans in het maag-darmkanaal. Met een gezonder dieet kun je in deze fase voorkomen dat er verdere klachten ontstaan. Anders hopen onverteerde voedselresten zich op en kun je lichamelijke ongemakken ervaren zoals zuur, winderigheid. In deze fase kunnen gifstoffen zich gaan verspreiden in de bloedstroom. Deze toxische stoffen zullen vervolgens in de volgende fase ‘Prasava’ ophopen in kwetsbare/zwakke plekken in het lichaam. Als toxische stoffen zich hebben opgehoopt in deze zwakke plekken, zal uiteindelijk het evenwicht in de drie lichaamsenergieën (vata, pitta, kapha) verstoord raken waardoor de ziekte zich verder zal ontwikkelen.

Ziekte hangt samen met de emoties angst en woede. Een mentaal evenwicht waarbij negatieve gedachten gereguleerd worden, zal een gunstig effect hebben op de fysieke gezondheid. Daarnaast zijn andere leefregels die zorgen voor een gezond lichaam in zijn geheel, zoals:

  • het volgen van een gezonde dagelijkse routine
  • het aanpassen aan de seizoenen, zoals bijvoorbeeld in de winterperiode tijd nemen voor voldoende lichaamsbeweging en reflectie
  • het cultiveren van een goede mentale gesteldheid
  • voldoende slaap/rust nemen

Bij Ayurvedische behandelingen wordt onder andere gebruik gemaakt van

  • speciale massagetechnieken
  • yogaoefeningen
  • geneeskrachtige kruiden
  • reinigingskuren

Er wordt een speciale manier van diagnosticeren toegepast waarbij er gelet wordt op de polsslag, de tong, het gelaat, de nagels en de urine.

Chakras en Doshas
Ayurveda
Tempels Ayurveda & Jing Luo